Nemesszeghy Lajosné előtt tiszteleg a Kodály Iskola

Dalolva tisztelegtek ma (pénteken) a...

Dalolva tisztelegtek ma (pénteken) a kecskeméti Kodály Iskola apróságai az intézmény alapítójának hagyatéka előtt.

Énekes műsorral emlékeztek meg ma a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei az iskola alapítójának hagyatéka előtt. 100 évvel ezelőtt, 1923. március 17-én született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, az intézmény alapítója. 1947-ben először zeneóvodát szervezett és vezetett Kecskeméten, de az óvodások énektanítása mellett a gyakorlóiskolai oktatásban is szerette volna bevezetni a mindennapi énekórát. Ének-zenei szakirányú iskolát akart létrehozni, az első osztálytól fokozatosan kiépített zenei oktatással. Erre azonban sokáig nem kapott engedélyt. Végül 1950-ben mégis engedélyezték egy ideiglenes zenei kísérleti osztály indulását Kecskeméten. 

Kodály szellemében tanító ének-zenei általános iskolát hozott létre, melyből később gimnázium is létrejött. Iskolájának 1952-től haláláig volt igazgatója Nemesszeghy Lajosné. Az úttörő pedagógus életéről jelenleg egy kiállítás mesél az iskola aulájában, Nemesszeghy Lajosné Márta néni megkoszorúzott fényképét és emléktábláját körülölelve.

Az iskola saját facebook oldalán egy különleges riportsorozatot is elindított.  Minden nap újabb kollegák, családtagok és tanítványok visszaemlékezését láthatják a látogatók, 10 napon keresztül.


Posted: 2023-03-17 13:07:06

Tovább olvasom... hiros.hu/sport
Nyomtatás