Húsvét üzenete az írott tojásokon: kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Húsvét üzenete az írott tojásokon címmel nyílt...

Húsvét üzenete az írott tojásokon címmel nyílt kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A gyűjtemény a húsvéti tojásfestés hagyományait és színes világát mutatja be.

A hagyományos húsvéti asztal nem szokatlan látvány hazánkban, ám a tojásfestés hagyománya egy igazi ezer színű világot tárhat bárki elé, aki hagyja magát feloldódni a történetekben, melyekről a Népi Iparművészeti Gyűjtemény legújabb kiállítása mesél.

Hogyan lehetett a komatál az örökre szóló barát- és párválasztás eszköze? Kapcsolódik-e a szerelem kifejezése és a piros tojás mint ajándék? Készíthetünk festéket dióból, muskátliból vagy számos egyéb hétköznapi növényből? Ennél jóval több kérdésre is válaszol a Húsvét üzenete az írott tojásokon című kiállítás, mely Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és nyolc fiatal alkotó viasszal írt hímestojásain keresztül mutatja be a húsvéti hagyományok egy fontos szegletét.

Jókainé Gombosi Beatrix a helyszínen elmondta: bár a modern világ sokszor próbálja rányomni a tojásfestésre is a bélyegét, a hagyományok szerinti alkotás sokkal több egyszerű festésnél, díszítésnél.

Nem véletlenül nagypénteken, egy elmélyült, imádságos környezetben írták az asszonyok ezeket a tojásokat. Aki szeretne ebből az életformából átvenni, megőrizni, emelni a saját lelkét, különösen az ünnep kapcsán, akkor érdemes ehhez ragaszkodni, mert egyre többet lehet belőle meríteni, ahogy a tudásban is elmélyülünk
— mondta Jókainé Gombosi Beatrix.

Viasszal írt, drótozott, szalmával alkotott vagy éppen növénylenyomatos tojások: a hagyomány számos technikát alkalmazva mesél a múltunkról, és ami még fontosabb, az emlékeinkről.

Ma 20 szerencsés jelentkező a tojásfestés alapjait is megtanulhatta. Aki pedig szeretné látni, miről mesélnek a művek, április 22-ig megtekintheti a tárlatot.

A Népi Iparművészeti Gyűjteményben ma megnyílt kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum első rendezvénye, amellyel a 2023-as Tavaszi Fesztiválhoz csatlakozott az intézmény.


Posted: 2023-03-17 18:33:35

Tovább olvasom a következő oldalon >> hiros.hu
Nyomtatás