Régi sztorik, sokéves barátságok: múltidézés a 40 éves Logi Klubnál

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban alakult meg...

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban alakult meg Kecskeméten a Logi Klub. A számítástechnika akkoriban még gyerekcipőben járt, de már sokan érdeklődtek iránta. A főképp fiatalokat vonzó kecskeméti klubban megismerhették a korabeli számítógépes játékokat, emellett programozást, játékfejlesztést, számítógépes grafikát tanultak az érdeklődők, és persze erős közösség is formálódott. Az egykori tagok a régi időket idézték meg szombaton a Széchenyivárosi Közösségi Házban.

Ottjártunkkor éppen egy pódiumbeszélgetés zajlott, a szó a klub megalakulásának körülményei körül forgott. Inkább egy osztálytalálkozóhoz volt hasonló a hangulat, mint egy hivatalos pódiumbeszélgetéshez. Mindenki kötetlenül hozzászólt, nevetések, közbevetések, poénok váltották egymást, miközben azért sok minden kiderült arról, hogy hogyan, milyen szerencsés együttállásnak köszönhetően alakulhatott meg a klub az 1980-as évek elején, számos köztestület, köztük a városi és a megyei tanács, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) támogatásával.

Mint Késmárki Mátyás egykori tagtól megtudtuk, délelőtt egy hasonlóan jó hangulatú beszélgetés nyitotta a programot, melynek témáját "a füstbe ment játékfejlesztési tervek" adták. A nap folyamán több kvízjátékkal is készültek a szervezők a klub történetéről és kapcsolódó témákról, de természetesen bőven hagytak időt a kötetlen együttlétre, beszélgetésre is.

Késmárki Mátyás elmondta, hogy a szombati összejövetel egyúttal egy generáció találkozója is volt, hiszen majd' mindenki 50 év körül jár, azaz 1973 körül született és tinédzserként látogatta a Logi Klubot az 1980-as években. A klubban a közösségi élmény mellett komoly programozói tudást is lehetett szerezni, amit a tagok közül sokan későbbi munkájukban is hasznosítottak az IT területén. A Logi Klub az 1990-es évek közepe táján szűnt meg, azzal párhuzamosan, hogy egyre elterjedtebbek lettek az otthoni számítógépek, és az iskolákat is felszerelték a készülékekkel.

A Commodore 64-re és más korabeli számítógépekre készült játékok ma reneszánszukat élik, és számos új játékot is fejlesztenek napjainkban ezekre a gépekre – tudtuk meg a klubtalálkozón. Így aki szeretne múltat idézni, bőséges kínálat áll rendelkezésére.

A Logi Klub egykori tagjai közül Késmárki Mátyás és Kis Ernő nemrég a KTV Kiemelő című műsorának vendégei voltak, a beszélgetést alább lehet megnézni. A szombati találkozóról szóló tudósításunk pedig a KTV hétfő esti híradójában lesz látható.


Posted: 2023-11-19 14:52:46

Tovább olvasom... hiros.hu/sport
Nyomtatás