Hírös Szenior Egyetem - Péterné Fehér Mária Sisiről és Ferenczy Idáról

Múlt héten Péterné Fehér Mária nyugalmazott...

Múlt héten Péterné Fehér Mária nyugalmazott főlevéltáros, főtanácsos ’Sisi kecskeméti születésű „barátnője”, Ferenczy Ida’ című előadásával folytatódott a Hírös Szenior Egyetem. A KTV Kiemelő című műsorának péntek esti adásában ízelítőt mutattunk az előadásból, melyet jövő hét vasárnap láthatnak teljes egészében a KTV műsorán.

November 8-án ismét megtelt a Hírös Szenior Egyetem előadóterme a Neumann János Egyetem CAMPUS-án. A téma most is érdekes választás volt, és ugyanennyire fontos Kecskemét helytörténetét tekintve. Péterné Fehér Mária prezentációja Sisi kecskeméti születésű „barátnőjéről”, Ferenczy Idáról szólt. Az előadás természetesen a családdal és Kecskemétre kerülésükkel kezdődött.

Péterné Fehér Mária elmondta: sokan tudják, hogy ki Wittelsbach Erzsébet, vagyis Sisi, Ferenc József felesége. Ahogyan azt is sokan tudják, főleg a kecskemétiek közül, hogy innen származott a felolvasónője, Ferenczy Ida. Azt azonban jóval kevesebben, hogyan került a császári udvarba és hogyan kerültek szoros, baráti kapcsolatba. Sisi társalkodót keresett a magyar szókincse fejlesztése érdekében, a hat személyt tartalmazó listáról pedig Ferenczy Ida nagynénje is tudomást szerzett. Sisi végül a listára hetedikként felkerülő Ferenczy Idát választotta: a Hírös Szenior Egyetem hallgatói azt is megtudhatták, hogyan reagált a hírre Ida édesapja.

Péterné Fehér Mária teljes előadását jövő hét vasárnap, azaz november 26-án 19:30-tól láthatják a Kecskeméti Televízió műsorán.

A Kiemelő péntek esti adásában bemutatott ajánlót pedig itt nézhetik meg:


Posted: 2023-11-18 09:01:00

Tovább olvasom... hiros.hu/sport
Nyomtatás