Választások - Körkép a Kecskemét-környéki települések eredményeiről

Bács-Kiskun vármegyében a települések...

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségében megőrizték posztjukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választásokon. Akadtak azért kivételek is. Összegyűjtöttük a Kecskemét-környéki települések és nagyobb vármegyei városok eredményeit.

A vasárnap tartott önkormányzati választásokon a vármegyei városok között Tiszakécskén választották újra legnagyobb támogatottsággal a hivatalban lévő polgármestert: Tóth János a szavazatok 83,63 százalékát kapta meg. Szintén fölényes győzelmet aratott Kiskunfélegyházán Csányi József (76,46%), valamint Kunszentmiklóson Lesi Árpád (75,86 %). A városok között Kerekegyházán és Kiskőrösön egyetlen kihívója sem volt a hivatalban lévő polgármesternek.

A legszorosabb városi eredmény Kalocsán született, ahol a korábbi fideszes Bagó Zoltán egyesületi színekben szorongatta meg a jelenlegi polgármestert, a Fidesz-KDNP-s Filvig Gézát, aki végül mindössze 23 szavazattal került fölénybe – írja összeállításában a bacskiskun.hu.

A 2022-ben megyei jogú városi rangot nyert Baján Nyirati Klára elveszítette a választást, miután a Fidesz-KDNP jelöltje, Kámánné dr. Bari Bernadett lett a befutó több mint 47 százalékos eredménnyel.

A városok közül Kecelen veszített a hivatalban lévő városvezető: a Fidesz-KDNP-s Haszilló Ferenc helyett a független Benedeczki Tamás vezetheti a várost.

Voltak olyan városok is, ahol nem indult a jelenlegi polgármester. Izsákon Bozóky Imre helyett Lakatos Tamás folytathatja a Fidesz-KDNP színeiben. Lajosmizsén Fekete Zsolt, a Lajosmizsei Gazdakör jelöltje legyőzte a Basky András polgármester utódjának szánt Horváth Sándort. Nagykőrösön ezzel szemben sikerült a választókat meggyőzni arról, hogy a várost 2002 óra vezető Fidesz-KDNP-s dr. Czira Szabolcs utódja a szintén Fidesz-KDNP által támogatott dr. Körtvélyesi Attila legyen.

A Kecskemét-környéki települések közül Ballószögön csak a jelenlegi polgármester, Somogyi Lajos indult, így ő marad a poszton függetlenként. Ugyanez történt Helvécián is, ahol továbbra is Balogh Károly vezetheti a települést, szintén függetlenként.

Városföldön öt jelölt indult a polgármesteri székért, és 36,37%-kal a független Abonyi Roland nyerte a választást, leváltva az eddigi polgármestert, Veszelka Mihályt. Hajagos Csaba kollégánkat, a Hírös históriák című helytörténeti folyóirat felelős szerkesztőjét a legtöbb szavazattal választották önkormányzati képviselőnek az új városföldi testületbe.


Posted: 2024-06-11 11:27:38

Tovább olvasom a következő oldalon >> hiros.hu
Nyomtatás